Przepis powstał w ramach dofinansowania z Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w programie pt. „Opracowanie technologii nowych i innowacyjnych produktów z karpia w celu zapewnienia całorocznego zbytu tego surowca z gospodarstw akwakultury” w latach 2020 – 2023 za kwotę blisko 3 mln złotych.
Karpioki są chrupiące smaczne, a przede wszystkim zdrowe. Lista składników potrzebnych do przygotowania tego przysmaku nie jest długa. Mięso karpia oraz skrobia, koniecznie tapioka, nie ziemniaczana, aby chipsy w czasie smażenia nie pękały i powiększały swoją objętość. Do tego pieprz, sól i odrobina cukru.
W efekcie dostajemy przekąskę, która w stu gramach ma średnio kilkadziesiąt kalorii mniej niż tradycyjne chipsy czy prażynki, przy kilkunastokrotnie wyższej zawartości białka. Ma również mniej tłuszczu, w tym groźnych dla zdrowia nasyconych tłuszczów SFA, soli i węglowodanów. Zawiera natomiast niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3, w tym przede wszystkim EPA i DHA.
ZOBACZ TAKŻE: Supercienkie powłoki polimerowe. Nowe badania naukowców ZUT [WIDEO]